סוכרת הריונית מוגדרת כאי סבילות לגלוקוז אשר מתחילה או מתגלה במהלך ההריון. סוכרת הריונית מופיעה בכ- 7% מההריונות. האבחון הראשוני נעשה באמצעות העמסת סוכר של 50 גרם גלוקוז. נשים אצלן רמת הגלוקוז שעה אחת אחרי ההעמסה גדולה מ 140 mg/dl מופנות להעמסת סוכר של 100 גרם גלוקוז.
סוכרת הריונית מאובחנת אם שתיים או יותר מהבדיקות הבאות שוות או גבוהות מהערכים הבאים*:
בצום: 95 mg/dl
לאחר 1 שעה: 180 mg/dl
לאחר 2 שעות: 155 mg/dl
לאחר 3 שעות: 140 mg/dl
הסיבות להתפתחות סוכרת הריונית:
ההריון מאופיין בעמידות לאינסולין (חוסר תגובה של תאי הגוף להורמון), המלווה בהגברה בהפרשת האינסולין. העמידות לאינסולין מתחילה בדרך כלל בטרימסטר השני ומתמשכת עד סוף ההריון. הסיבה העיקרית לעמידות לאינסולין היא הפרשת הורמונים נוגדי אינסולין על ידי השליה: פרוגסטרון, קורטיזול, פרולקטין והורמון הגדילה. אצל נשים עם סוכרת הריונית העמידות לאינסולין גדולה יותר, ובמקביל העלייה בהפרשת האינסולין אצלן קטנה יותר.
סיבוכים:
סיבוכים אצל העובר במקרים של סוכרת לא מאוזנת עשויים לכלול גדילת יתר, מות העובר ברחם, מומים מולדים, צהבת הילוד, פוליציטמיה והיפוגליקמיה לאחר הלידה. סיבוכים ארוכי טווח כוללים סיכון מוגבר לסוכרת ולהשמנה.
סיבוכים אצל האם עשויים לכלול יתר לחץ דם, רעלת הריון ושכיחות גבוהה יותר של ניתוחים קיסריים. בנוסף, נשים עם סוכרת הריונית הן בסיכון גבוה יותר לפתח סוכרת מסוג 2 בהמשך חייהן.
טיפול:
א. בדיקה עצמית של רמות הגלוקוז:
רמות הגלוקוז המומלצות בהריון:**
בצום ולפני ארוחה: < 95 mg/dl
1 שעה לאחר ארוחה: < 140 mg/dl
2 שעות לאחר ארוחה: < 120 mg/dl
גישה מחמירה יותר של Jovanovic-Peterson et al :
בצום: < 90 mg/dl
1 שעה אחרי לאחר ארוחה: < 120 mg/dl
ב. טיפול תזונתי:
מטרת הטיפול התזונתי לספק תזונה נאותה לאם ולעובר, לשמור על רמות גלוקוז תקינות ולמנוע הופעת קטונים. לנשים סוכרתיות עם משקל תקין מומלץ לספק 30 קלוריות לק"ג ליום, בהתאם למשקלן במהלך ההריון. לנשים סוכרתיות עם עודף משקל ((BMI > 30 kg/m2 מומלצת הגבלה של כ- 33% מהקלוריות המחושבות (כ- 25 קלוריות לק"ג ליום, בהתאם למשקלן במהלך ההריון).
מומלץ לחלק את המזון ל 3 ארוחות בינוניות ול-3 ארוחות ביניים, ובמקביל להקפיד גם על חלוקת הפחמימות במהלך היום. יש הממליצים על הגבלת כמות הפחמימות היומית ל 40% מהקלוריות, וכיוון שהעמידות לאינסולין גדולה יותר בבוקר לעיתים מומלץ להגביל את הפחמימות בארוחת הבוקר ל 33% מהקלוריות. צריכה של מזון בעל אינדקס גליקמי נמוך עשויה להפחית את עליית הגלוקוז לאחר הארוחה, במיוחד לקראת סוף ההריון.
ג. טיפול באינסולין:
הצורך בטיפול באינסולין ייקבע על פי איזון רמות הגלוקוז אצל האם ו/או בדיקות גדילה של העובר. טיפול באינסולין מומלץ כשרמות הגלוקוז עולות על הערכים הבאים:*
בצום: 105 mg/dl
או
1 שעה לאחר ארוחה: 155 mg/dl
או
2 שעות לאחר הארוחה: 130 mg/dl.
מעקב אחרי הלידה:
נשים עם סוכרת הריונית מצויות בסיכון גבוה להתפתחות סוכרת מסוג 2 במהלך חייהן. לכן מומלצת בדיקת רמות הגלוקוז בדם 6 שבועות או יותר לאחר הלידה, ובהמשך מדי 3 שנים. מומלץ לנשים עם היסטוריה של סוכרת הריון להקפיד על תזונה נכונה, משקל תקין ופעילות גופנית.
* גלוקוז בפלסמה
** גלוקוז בדם
המלצות כלליות לסוכרת הריון
1. חלוקת הפחמימות על פני כל היום. הימנעות מ"העמסת פחמימות" בארוחה אחת. ב3 הארוחות העיקריות לא כדאי לאכול יותר משתי מנות לחם (מנת לחם = פרוסת לחם/חצי כוס אורז או פתיתים או פסטה או כל דגן אחר מבושל/תפוח אדמה קטן/3/4 כוס שעועית לבנה או אדומה או עדשים מבושל/3 קרקרים ועוד, רשימה מפורטת בקשי מהדיאטנית). בארוחות ביניים ניתן לאכול פרי או יוגורט או מנת לחם עם ממרח.
2. הימנעות ממזון הגורם לעלייה חדה בסוכר בדם. כדאי להימנע משתיה מתוקה, סוכריות, אבטיח ומלון (אלא אם את כוללת אותם בארוחה מלאה). העדיפי מוצרי מאפה ודגנים מקמח מלא או עם תוספת סיבים, ספיגת הסוכר מהם קצת יותר איטית.
3. במקרים של עודף משקל ניכר לפני ההריון, מגבילים את הנשים בקלוריות, 25 קלוריות לק"ג משקל נוכחי. אסורה דיאטה חריפה כי היא גורמת ליצירת קטונים, העלולים להזיק לעובר.
4. יש גישה המגבילה את אחוז הפחמימות בתפריט ל 40%. כמויות מדוייקות תוכל לתת לך הדיאטנית, אך ככלל כדאי בארוחות העיקריות לאכול מכל קבוצות המזון: לחם, ירקות, חלב, בשר וגבינות.
5. הרבי באכילת ירקות, סלטים חיים ומבושלים.
6. פעילות גופנית מומלצת לכל סוגי הסוכרת. אם לא עסקת לפני ההריון בפעילות גופנית אי אפשר לקראת סופו להתחיל בפעילות נמרצת, אך בהחלט מומלצת שחייה או הליכה בקצב מתון כחצי שעה כל יום (אם יש לך מגבלות רפואיות אחרות התיעצי עם רופא בנושא).